- 1/4 awokado
- kilka kropli soku z cytryny
- kilka ziaren soli himalajskiej (2-3 szt.)
Zmieszać i zrobić pastę.
Co zawiera Awokado?
Wartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w awokado według badań wyniosły 70,1% zaś kwasów nasyconych 17,6%. W tym zawartość kwasów z grupy n-7 była istotna i wynosiła 14,3%. Z kolei kwasów tłuszczowych n-9 wyniosły w 59% i chronią serce przed chorobą niedokrwienną i zawałem. Pod tym względem lepszy jest olej z orzechów laskowych i migdałowy (odpowiednio: 74,5% i 69,7% )
Najmniej jest w awokado tłuszczy wieloansyceniowych, bo tylko 12,3%, w tym 11,5% z grupy n-6. Nie zawiera w ogóle tłuszczy trans [1].
Mimo, że zawiera tłuszcze - idealnie nadaje się dla odchudzających. Obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, poprawia metabolizm i pomaga schudnąć.
Awokado a prawidłowa praca mózgu
Jego działanie jest większe bowiem poprawia prawidłową pracę mózgu. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 oraz dużą dawkę witaminy E. Badania wykazują, że spożywanie awokado może zmniejszać i cofać objawy choroby Alzheimera. Zwiększa koncentrację, pamięć.
Choroba Alzheimera (Alzheimer’s disease – AD) dotyczy ok. 200 tys. osób w wieku podeszłym w Polsce i charakteryzuje się znaczną utratą neuronów w obszarze kory mózgu. Naukowcy zwracają coraz większą uwagę na powiązanie rozwoju tej choroby ze złymi nawykami żywieniowymi. [2]
„Witamina E ma właściwości ochronne tkanki nerwowej mózgu przed uszkodzeniem w wyniku działania mechanizmów zapalnych i stresu oksydacyjnego (Socci i wsp. 1995; Yamada i wsp. 1999). W badaniach prospektywnych na ludziach w Chicago (Morris i wsp. 2002) i w Rotterdamie (Engelhart i wsp. 2002) wykazano, że wyższa zawartość witaminy E w dziennej racji pokarmowej zmniejsza ryzyko rozwoju AD. Należy jednak pamiętać, że suplementy witaminy E nie dają tak dobrej poprawy funkcjonowania poznawczego jak witamina E spożywana z diety” [2].
W badaniu przeprowadzonym na owocach awokado naukowcy stwierdzili, że spożywanie ich w sałatce wraz z surowymi warzywami:
1. czterokrotnie zwiększa poziom absorpcji likopenu (przeciwutleniacza występującego w pomidorach);
2. poziom absorpcji beta karotenu mnoży razy 2,6 (jest to prekursor witaminy A obficie występujący w marchwi oraz – w mniejszych ilościach – w zielonych warzywach liściastych).
„W przypadku połączenia surowych warzyw z olejem z awokado, badacze stwierdzili wzrost poziomu przyswajania:
- alfa-karotenu 7,2 razy;
- beta-karotenu 15,3 razy;
- luteiny 5,1 razy (luteina to czerwono-pomarańczowy przeciwutleniacz występujący w żółtku jaj, kukurydzy, marchwi, szpinaku i szczawiu, chroniący przede wszystkim siatkówkę oka)” [3].
Awokado to również cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają: kontrolować glikemię (poziom cukru we krwi); wzmocnić ściany tętnic; zmniejszyć nadciśnienie tętnicze.
Awokado bogate jest w witaminy:
- "witamina K, która poprawia krzepliwość krwi i wzmacnia kości;
- kwas foliowy, czyli witamina B9, która sprzyja dobrej reprodukcji komórek i rozwojowi tkanek;
- witamina E chroniąca tkanki przed wolnymi rodnikami i wzmacniająca serce;
- luteina jest niezbędna dla zdrowia oczu i skóry;
- witamina C – działa wzmacniająco na układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki;
- witamina B6, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz wspomaga funkcje układu nerwowego i syntezę czerwonych krwinek". [3]
[1] K. Łoźna, A. Kita, M.
Styczyńska, J. Biernat, Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w
profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(4): 871-875
[2] M. Jaworski, Łagodzenie
objawów poznawczych poprzez stosowanie odpowiedniej diety u osób z chorobą
Alzheimera, Neuropsychiatria i Neuropsychologia 2010, 5, 3-4: 141–148
[3]
http://www.helpmed.net.pl/dokumenty/1370597015.pdf
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.