Jak zrobić mleko sojowe?



To co widzicie na zdjęciu to domowe mleko sojowe. Bardzo proste w przygotowaniu i tanie. Z 200 gram soi wyszło 1,5l mleka, ser tofu w tej miseczce i została pulpa (okara) na kotlety... oraz serwatka np. do kąpieli albo przemycia twarzy... albo wypicia, o ile ktoś lubi.


A wszystko to kosztowało niecałe 2 zł.
Niewiarygodne? Też tak myślę...


Składniki:
  • 200 gram soi
  • ok. 2 l wody
  • 3 szklanki wody do podlewania
  • 1,5 szklanki wody do blendera
  • cukier waniliowy
  • szczypta cardamonu (opcjonalnie - mi smakuje)
  • kilka łyżek miodu 

Wykonanie:

Ja zrobiłam tak... Najpierw namoczyłam na dobę soję. Powiększyła się dwukrotnie. Dwa razy przelałam wodą od nowa, aby nie zalęgły się jakieś bakterie. Potem zmieliłam z wodą soję w blenderze (można dać tak na oko wody aby była konsystencja śmietany gęstej, albo żeby łyżka nie stała). Kolejny krok to zagotowałam 2 l wody (może 2,5- na oko w zasadzie). Do wrzącej wody dolałam naszą masę sojową. W końcu zagotowałam mleko podlewając 3 razy szklanką zimnej wody z kranu, gdy piana się podnosiła. Wyłączyłam i przelałam przez sito z bardzo małymi dziurkami. (albo można przez gazę lub pieluchę tetrową- nową).
W zasadzie to tyle doprawiłam do smaku. Mleka wyszło mi z 4 litry, część odlałam do dzbanka (na zdjeciu) a z reszty zrobiłam TOFU.






Share on Google Plus

About Anna Górska

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.