Dżem truskawkowo-bzowy



Dziś chciałam podzielić sie z Wami wspaniałym dżemem truskawkowym z kwiatami dzikiego bzu. Ma niesamowity smak i zapach. Przepis zmodyfikowałam gdyż dżem 

Przepis:

Wykonanie:

Truskawki myję, zdejmuję szypułki i wrzucam do garnka i gotuję, rozdrabniam. Gdy pojawia się piana dodaję syrop z kwiatów dzikiego bzu (ok szklankę- więcej nie bo dżem będzie zbyt wodnisty).  Sprawdzamy smak czy nam pasuje. Jeśli dla nas mało słodkie- dodaję ew. cukier. 

Na koniec dodaję żelfixy. Do umytych i wyparzonych słoików nakładam dżem a następnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Po ostygnięciu przenoszę do piwnicy. 




Tak wyglądało rok temu...


Bierzemy udział w:

Share on Google Plus

About Anna Górska

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.