Mimo intensywnych badań do dziś nie
udało się wyjaśnić wszystkich mechanizmów choroby nowotworowej.
Rak jest rezultatem
złożonego oddziaływania czynników środowiskowych, zmian w biologii komórki czy
czynników genetycznych. Inni uważają że rak powstaje na skutek niedoboru
witamin, szczególnie Wit. B17, która jest w pestkach owoców, a czego ludzie nie
jedzą.
JAK POWSTAJE RAK?
Wiedza na ten temat na
pewno dała by podstawy do wprowadzenia profilaktyki przed chorobą. Nie mniej na
pewno dużą rolę odgrywa prowadzenie zdrowego stylu życia i właściwego
odżywiania.
Komórki nowotworowe rosną i
rozmnażają się w niekontrolowany sposób, wnikają do sąsiednich tkanek,
przemieszczają się przez naczynia krwionośne lub limfatyczne do innych części
ciała, gdzie jako przerzuty zaczynają rosnąć, pasożytując na zdrowej
tkance.
Prawie każda komórka
może przekształcić się w komórkę nowotworową. Przemiana zdrowej
komórki w chorą charakteryzuje się zmianą substancji genetycznej. Wtedy to
mechanizmy regulujące rozmnażanie komórek przestają prawidłowo działać. Zaczyna
się niepohamowany proces rozmnażania się. Komórka nowotworowa dzieli się wciąż
od nowa tworząc tkankę nowotworową.
W rozwoju nowotworu
pewną rolę odgrywają czynniki zewnętrzne i wewnętrzne. Do pierwszych zalicza
się promieniowanie radioaktywne, które pochodzi z kosmosu (loty samolotem), z
winy człowieka (obciążenia radioaktywne, np. powstałe po wybuchu II wojny
światowej). Również substancje chemiczne stymulują powstawanie nowotworów (np.
związki smołowe zawarte w dymie tytoniowym).
Substancje rakotwórcze:
benzol, dioksyny, związki azbestu.
Do powstania raka
przyczynić się mogą też wirusy (WZW, wirus brodawczaka - HPV, czy Helicobacter
pylori w żołądku).
Dzięki spożywaniu
produktów o dużej zawartości antyoksydantów (przeciwutleniaczy) można wspierać
organizm w zwalczaniu wolnych rodników.
ZWIĄZEK MIĘDZY ODŻYWIANIEM A ROZWOJEM RAKA
Odżywianie ma wpływ
na rozwój nowotworów. Przykładowo, toksyny obecne w używkach
alkoholu, dymie tytoniowym mogą zwiększać ryzyko raka, choćby
raka przełyku wśród palaczy.
Niewłaściwe
odżywianie może osłabiać układ immunologiczny, co również ma wpływ na
powstawanie nowotworów.
Zdrowe odżywianie,
unikanie produktów zawierających substancje rakotwórcze, przyjmowanie witamin,
minerałów i błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Dieta bogata w mięso
zwiększa zachorowanie na raka aż o 56%, bez mięsa- o 23%. Stąd też wegetarianie
rzadziej zapadają na raka niż zwolennicy mięsa. Jednak według brytyjskich
naukowców różnice w diecie nie dotyczą zachorowalności na raka jelita
grubego.
Ryzyko zachorowania
na raka żołądka było u wegetarian trzy razy mniejsze niż u osób jedzących
mięso. Podobnie, ryzyko szpiczaka mnogiego, nowotworu układu krwiotwórczego,
było mniejsze o 75 proc. Przyczyny tych zależności nie są jasne – mówią
naukowcy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.