Kalarepa, rzodkiewka, pomidory i żółta papryka.
POMIDORY
Likopen
Pomidory
zawierają likopen, naturalny barwnik który nadaje pomidorom czerwoną barwę –
antyoksydant, który zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, pobiega zawałom,
hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej, przeciwdziała nowotworowi prostaty. Opóźnia
procesy starzenia się organizmu bowiem neutralizuje wolne rodniki.
Witaminy
Pomidory obniżają
ciśnienie krwi, wpływają na prawidłową pracę układu krwionośnego. Zwiększają
odporność dzięki zawartej witaminie C (180g pomidora (jeden duży) dostarcza 60%
dziennego zapotrzebowania), oraz
korzystnie działają na układ nerwowy dzięki obecności bromu. Witaminę C niszczy temperatura 70 st. C.
Pomidory zawierają, także
witaminę E (pokrywa 25% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę), witaminy z
grupy B, witaminy PP i K.
Wśród minerałów – pomidory mają najwięcej potasu,
wapń, magnez i żelazo, miedź, mangan i kobalt, beta-karoten.
Mają15 kcal w
100g i składają się w 93% z wody. Mogą uczulać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.