Śniadanie na surowo




























Kalarepa, rzodkiewka, pomidory i żółta papryka.

POMIDORY

             Likopen


Pomidory zawierają likopen, naturalny barwnik który nadaje pomidorom czerwoną barwę – antyoksydant, który zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, pobiega zawałom, hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej, przeciwdziała nowotworowi prostaty. Opóźnia procesy starzenia się organizmu bowiem neutralizuje wolne rodniki.


Witaminy

Pomidory obniżają ciśnienie krwi, wpływają na prawidłową pracę układu krwionośnego. Zwiększają odporność dzięki zawartej witaminie C (180g pomidora (jeden duży) dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania),  oraz korzystnie działają na układ nerwowy dzięki obecności bromu. Witaminę C niszczy temperatura 70 st. C.
Pomidory zawierają, także witaminę E (pokrywa 25% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę), witaminy z grupy B, witaminy PP i K. 
Wśród minerałów – pomidory mają najwięcej potasu, wapń, magnez i żelazo, miedź, mangan i kobalt, beta-karoten. 


Mają15 kcal w 100g i składają się w 93% z wody. Mogą uczulać. 



Share on Google Plus

About Anna Górska

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.