Dziś chciałam podzielić sie z Wami wspaniałym dżemem truskawkowym z kwiatami dzikiego bzu. Ma niesamowity smak i zapach. Przepis zmodyfikowałam gdyż dżem
Przepis:
- 2-3 kg truskawek niepryskanych
- szkl. syropu z dzikiego bzu
- 1kg cukru
- 2x żelfix
Wykonanie:
Truskawki myję, zdejmuję szypułki i wrzucam do garnka i gotuję, rozdrabniam. Gdy pojawia się piana dodaję syrop z kwiatów dzikiego bzu (ok szklankę- więcej nie bo dżem będzie zbyt wodnisty). Sprawdzamy smak czy nam pasuje. Jeśli dla nas mało słodkie- dodaję ew. cukier.
Na koniec dodaję żelfixy. Do umytych i wyparzonych słoików nakładam dżem a następnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Po ostygnięciu przenoszę do piwnicy.
Tak wyglądało rok temu... |
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.