Po lewej: kokosowe, po prawej migdałowe |
Mleko migdałowe wytwarzane jest z migdałów. Nie zawiera kazeiny i laktozy, odpowiedzialnych za uczulenia.
Mleczko kokosowe/ migdałowe to prosty przepis:
- 100g migdałów /płatków kokosowych/ kawałków kokosa
- wrzątek
- 1l wody
Migdały zalać wrzątkiem na 10 minut, wylać wodę. Skórka powinna schodzić w rękach, albo po potarciu w ściereczce.
Zalewamy następnie migdały wodą zimną (wiórka zalewam wrzątkiem, czekam 3-4 h i nie dodaję już nowej wody) na noc aby namoczyły się. Na drugi dzień do blendera wlewamy litr wody źródlanej lub przegotowanej kranówki, Dodajemy migdały i blendujemy aż powstanie mleko.
Kolejnym krokiem jest przecedzanie. To ważny etap, bowiem od niego zależy czy mleko będzie gładkie bez rozdrobnionych migdałów. Warto mieć pieluchę tetrową, bo sitko o najmnijeszych oczkach przepuszcza jednak sporo migdałów.
Odciskamy migdały, które mogą mieć zastosowanie jako serek do naleśników, ser migdałowy, itp.
W lodówce trzymam ok. 2 - 3 dni,
Mleko kokosowe w sumie robi się tak samo :)
Jak zrobić mleko roślinne?
SKŁADNIK 1 szklanka + 4 SZKLANKI WODY
Mleko kokosowe
Wiórki kokosowe/ kawałki (pokrojone) świeżego kokosa (moczone ok. 1-2 godz.). Można je zmiksować razem z zalaną wodą.
Mleko z orzechów nerkowca
Nerkowce moczone minimum od 2 do 3 godzin.
Mleko ryżowe
Ryż gotowany w 2 l wody na małym gazie ok 2 godzin, a następnie zblendowany w gotującej się wodzie ze szczyptą soli.
Mleko sezamowe
Sezam moczony minimum 4-6 godz.
Mleko sojowe -
Przepis TU lub TU . Oba blogi są moje :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.