Jak zrobić mleko roślinne? Mleko kokosowe i migdałowe

Po lewej: kokosowe, po prawej migdałowe

Mleko migdałowe wytwarzane jest z migdałów. Nie zawiera kazeiny i laktozy, odpowiedzialnych za uczulenia.

Mleczko kokosowe/ migdałowe to prosty przepis:

  • 100g migdałów /płatków kokosowych/ kawałków kokosa
  • wrzątek
  • 1l wody

Migdały zalać wrzątkiem na 10 minut, wylać wodę. Skórka powinna schodzić w rękach, albo po potarciu w ściereczce.

Zalewamy następnie migdały wodą zimną (wiórka zalewam wrzątkiem, czekam 3-4 h i nie dodaję już nowej wody) na noc aby namoczyły się. Na drugi dzień do blendera wlewamy litr wody źródlanej lub przegotowanej kranówki, Dodajemy migdały i blendujemy aż powstanie mleko.

Kolejnym krokiem jest przecedzanie. To ważny etap, bowiem od niego zależy czy mleko będzie gładkie bez rozdrobnionych migdałów. Warto mieć pieluchę tetrową, bo sitko o najmnijeszych oczkach przepuszcza jednak sporo migdałów.

Odciskamy migdały, które mogą mieć zastosowanie jako serek do naleśników, ser migdałowy, itp.

W lodówce trzymam ok. 2 - 3 dni,

 Mleko kokosowe w sumie robi się tak samo :)

                                     
                         

Jak zrobić mleko roślinne?


SKŁADNIK 1 szklanka + 4 SZKLANKI WODY

Mleko kokosowe

Wiórki kokosowe/ kawałki (pokrojone)  świeżego kokosa (moczone ok. 1-2 godz.). Można je zmiksować razem z zalaną wodą.

Mleko z orzechów nerkowca

Nerkowce moczone minimum od 2 do 3 godzin.

Mleko ryżowe

Ryż gotowany w 2 l wody na małym gazie ok 2 godzin, a następnie zblendowany w gotującej się wodzie ze szczyptą soli.

Mleko sezamowe

Sezam moczony minimum 4-6 godz.

Mleko sojowe -

Przepis TU   lub TU   . Oba blogi są moje :)                                                                                        
Share on Google Plus

About Anna Górska

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.