Według "American Journal of Clinical Nutrition" borówki zmniejszają ciśnienie tętnicze. Problemy z nadciśnieniem ma ok. 25% dorosłej populacji. Zwiększa ono ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii oraz Stanów Zjednoczonych zaobserwowali, że osoby które spożywają przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10% rzadziej chorują na nadciśnienie.
Borówka zawiera antocyjany czyli związki chemiczne z grupy flawonoidów, występujące także w naszych rodzimych owocach, takich jak: czarna porzeczka, jeżyny, aronia, maliny, czarny bez, winogronaoraz warzywach tj. bakłażanach czy kiszonej kapuście.
Inne flawonoidy, które zapobiegają chorobom układu krążenia zawarte są m.in. w herbacie, czerwonym winie i gorzkiej czekoladzie.
Badaniu poddano 134 tys. kobiet i 47 tys. mężczyzn, które trwało 14 lat. W momencie rozpoczęcia badań żadna z badanych osób nie miała nadciśnienie. Stan zdrowia był oceniany co dwa lata, a dieta co cztery. Nadciśnienie rozwinęło się u 35 tys. osób, czyli u 19,3% badanej populacji. Można więc powiedzieć że co piąty badany miał nadciśnienie.
Garść borówek (50g) to tylko 29 kcal, ok.7,5g węglowodanów i 1g błonnika.
BORÓWKA CENNYM ŹRÓDŁEM WITAMIN I MIKROELEMENTÓW
Pochodząca z Ameryki Północnej borówka wysoka stała się owocem XXI wieku nie tylko ze względu na walory smakowe swych owoców, ale też dobroczynne działanie na zdrowie człowieka.
Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami cennych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tiaminy (Wit. B1), ryboflawiny (Wit. B2), niacyny (Wit. B17 lub B3) oraz witaminy A.
Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami cennych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tiaminy (Wit. B1), ryboflawiny (Wit. B2), niacyny (Wit. B17 lub B3) oraz witaminy A.
Borówka amerykańska jest naturalnym źródłem witamin, fitoestrogenów i przeciwutleniaczy, Zajęła pierwsze miejsce wśród przebadanych 40 gatunków owoców i warzyw pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Za nią był sok z winogron, truskawki, jarmuż i szpinak. Podobnie działają także nasze rodzime jagody.
Owoce borówki wysokiej zawierają związki o właściwościach przeciwbiegunkowych, w tym także związki niszczące oporne na leki bakterie E. coli.
W owocach borówki wykryto także kwas elagowy, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Jest antyoksydantem, chroni przed nowotworami, unieczynniając związki rakotwórcze. Hamuje m.in. rozwój raka wątroby, przełyk i krtani, płuc. Kwas ten zawarty jest także w malinach, truskawkach, winogronach, owocach granatu i kłączu pięciornika oraz żółci.
Borówki zawierają również kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Chroni on bowiem przed nowotworami macicy, przeciwdziała wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków i dobrze oddziałuje na rozwój płodu. Dlatego jagody borówki wysokiej polecane są kobietom w ciąży jako naturalne źródło kwasu foliowego.
Jagody borówki mają również działanie zapobiegawcze w infekcjach bakteryjnych układu moczowego.
Jagody borówki mają również działanie zapobiegawcze w infekcjach bakteryjnych układu moczowego.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
- Reguluje ciśnienie krwi i poprawia jej krążenie poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych, zapewnienie elastyczności i prawidłowej przepuszczalności naczyniom włosowatym.
- Pomocna w leczeniu cukrzycy. Świeże owoce oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulującą poziom cukru we krwi. Suszone liście są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków.
- Chroni wzrok, przeciwdziała zmęczeniu oczu, pomaga w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka
- Chroni przed chorobami serca, zmniejszając poziom "złego" cholesterolu, a zwiększając poziom "dobrego".
- Działa skutecznie w profilaktyce chorób nowotworowych
- Liczne, drobne nasiona i pektyny zawarte w owocach korzystnie wpływają na funkcjonowanieprzewodu pokarmowego.
- Dobroczynnie działa na układ nerwowy i skórę
- Działa uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy z borówki leczą kaszel i infekcje układu oddechowego
- Ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe
- Zawiera przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki
- Pomaga usuwać wszelkie toksyny z organizmu
- Odwraca przychodzące z wiekiem ubytki pamięci - substancje zawarte w owocach poprawiają istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.
- Zawiera błonnik, który poprawia trawienie i skraca przebywanie pokarmu w przewodzie pokarmowym.
WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE
- sadzonki borówek używane do sporządzania kremów przeciw starzeniu się skóry dzięki zawartym w nich enzymom.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.