Podpatrzyłam przepis na bardzo ciekawym blogu , który na pewno wielu wegetarian zna.
Składniki:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- ¾ szklanki siemienia lnianego
- ½ szklanki orzechów laskowych / 65g lub migdały – ja dałam płatki migdałowe – niecale pół szklanki
- 1 ½ szklanki / 145g płatków owsianych (można inne dać, lub wymieszać, ja dałam też trochę pszennych)
- 2 łyżki nasion Chia – nie dałam
- 4 łyżki łupin nasion babki płesznik (3 łyżki. jeśli używasz proszku łuski psyllium)
- 1 łyżeczka soli morskiej (dodaj ½ łyżeczki. jeśli używasz grubej soli) – dałam grubą sól himalajską.
- 1 łyżka syropu klonowego (na diecie bez cukru, należy szczyptę stewii)
- 3 łyżki oleju kokosowego - roztopiłam olej na ciepłej patelni nie podgrzewając i dałam 4 łyżki plynnego oleju.
- 1 ½ szklanki / ok.350ml wody
Wykonanie
Suche produkty mieszamy razem, mokre razem. Woda powinna być ciepła- nie gorąca. Do suchych produktów- dodać mokre. Wymieszać i odstawić na 2 godziny- do naciągnięcia.
Następnie nastawić piekarnić na 175st. i piec przez 60 min w małej keksówce. Kroić jak ostygnie zupełnie. Keksówkę wysmarować olejem kokosowym cienko i wyłożyć masę chlebową.
Następnie nastawić piekarnić na 175st. i piec przez 60 min w małej keksówce. Kroić jak ostygnie zupełnie. Keksówkę wysmarować olejem kokosowym cienko i wyłożyć masę chlebową.
a oto pokrojony z pastą
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.