Witarianizm w pigułce

    


         Witarianizm to sposób odżywiania, którego istotą jest surowizna, z angielskiego Raw-Food. Staje się coraz popularniejsza dzięki celebrytom, którzy stosują ją jako dietę. Jednak większość witarian to wieloletni wegetarianie, którzy chcą jeszcze lepiej odżywiać swój organizm. Zwolennicy tego stylu życia, bo tym dla nich jest witarianizm, preferują surowe warzywa i owoce, lub poddane obróbce termicznej do 41 st. Celsjusza.  Według witarian w wyższej temperaturze, warzywa tracą sole mineralne i smak, a wysoka temperatura niższy enzymy. Nie posiadają patelni, nie korzystają z mikrofali, za to posiadają suszarkę do suszenia warzyw, owoców, nasion czyli dehydrator.
       Witarianie zwykle to osoby które przeszły najpierw na wegetarianizm, więc rzadko kiedy jedzą mięso. Jednak niektórzy spożywają tatara, ryby na surowo. Z pewnością wędliny solone i suszone też byłyby możliwe dla nich do zjedzenia. Jednak podstawą diety są świeżę, ekologiczne warzywa, owoce, nasiona, glony, orzechy, oleje tłoczone na zimno, niepasteryzowane miody, masło orzechowe i produkty nieprzetworzone.

Witarianizm został podzielony na dwa główne rodzaje: wegański i wegetariański.

Opracowwanie własne na podstawie informacji w Internecie


Witarianizm dzieli się też na:
  • Frutarianizm - odżywianie się wyłącznie owocami,
  • juicearianizm - odżywanie się wyłącznie sokami z owoców,
  • sproutarianizm - odżywanie się kiełkami roślin.

Alkohol, kofeina i rafinowany cukier powinny być wykluczone z diety wszystkich zwolenników surowizny. Niektórzy, mniej rygorystyczni witarianie akceptują surowe jajka i sery wykonane z surowego mleka i  zdarza im się - zamiast od zielonego warzywnego koktajlu  - rozpocząć dzień od gorącej herbaty owocowej. Witarianie zakładają, że stosowanie diety surowej, nawet jeśli są to tylko niektóre jej reguły, wciąż jest bardzo korzystne dla zdrowia i samopoczucia.
Wśród propagatorów surowego weganizmu można wymienić Douglasa Grahama [1], autora książki "The 80-10-10 Diet" czy jego popularnych w Internecie zwolenników Freelee i Hayleya, autorów e-booków "30 bananas a day" oraz "Go fruit yourself".

Richard Wrangham, profesor antropologii biologicznej, wysuwa tezę, iż jedzenie gotowanego pokarmu jest bardziej "naturalne" dla człowieka, ponieważ ludzki układ pokarmowy wyewoluował do jedzenia gotowanych pokarmów [2].
Podaje to także jako przyczynę zwiększenia pojemności czaszki hominidów, zmniejszenia przewodu pokarmowego, zmniejszenia zębów i kłów oraz zmniejszenia dymorfizmu płciowego 1,8 milionów lat temu.
[1] Douglas Graham: The 80-10-10 Diet. FoodnSort Press, 2006.
[2] Brian Clement: Evolution of the Human Diet: The Know, the Unknown, and the Unknowable. Oxford, USA: Oxford University Press, 2006, s. 308-23, seria: The Cookieng Enigma i Richard Wrangham. Cooking as a biological trait . „Comparative biochemistry and physiology. Part A, Molecular & integrative physiology”. 136 (1), s. 34-35, 2003 http://img2.timg.co.il/forums/1_140989346.pdf )


W zasadzie nigdzie nie znalazłam informacji, czy witarianie leczą się ziołami, lub je spożywają dodatkowo w diecie (np. liście mniszka lekarskiego, kwiaty nasturcji, bratków itd.) Chętnie dowiem się od praktyków:) Piszcie posty a chętnie dodam tę informację.

Share on Google Plus

About Admin

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.