Dynia zwiększa odporność



   Dynia to jedno z największych warzyw na świecie. Hodowana na każdym kontynencie z wyjątkiem Antarktydy. Składa się w 90% z wody. Pestki dyni nasze babcie stosowały na tasiemca. Używana jako ozdoba na Halloween.




HISTORIA

   Dynię znano już w starożytnym Egipcie. Obrazy przedstawiające dzikie dynie znajdowano na terenach Azji Mniejszej i w Iranie. Na pewno hodowano dynie w Meksyku już około 300 lat p.n.e. Biały człowiek zaczął ją uprawiać najpierw w stanie Teksas, skąd przewieziona została do Europy. 

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

   Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów zwierzęcych, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji. Im mocniejszy kolor miąższu dyni, tym większa zawartość karotenoidów - prekursorów witaminy A. Miąższ ma dość wysoki indeks glikemiczny (75) dlatego warto go łączyć z produktami o niskim IG. Jest dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego, więc doskonałym warzywem dla ciężarnych.
     Dynie kwitną między czerwcem a sierpniem, a ich kwiaty są jadalne.

REKORDY

    Największa dynia na świecie urosła w USA w stanie Wisconsin w miasteczku New Richmond. Ważąca 821 kg dynia (o obwodzie 473cm) została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
   Największa dynia w Polsce wyhodowana została przez Jana Styrę, waży ona 514 kg. To już czwarty rekord Polski Jana Styry – hodowca największej dyni w Polsce. W 2007 roku jego dynia nazwana na cześć żony „Basia” ważyła 250 kg. W 2008 – warzywo noszące imię wnuka – „Anton” osiągnęło wagę 403,5 kg. Rok temu „Judyta” ważyła już 493 kg. 
    Na tegorocznym Festiwalu Dyń we Wrocławiu znów padł rekord – 514 kilogramów [1].

Share on Google Plus

About Admin

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.